Teknik

Teknik

Umbraco, inspiration och solsken på Codegarden 15'!

Den årliga utvecklarkonferensen Umbraco Codegarden ägde rum förra veckan i ett soligt Köpenhamn. Två av våra utvecklare - Tobias och Sebastian var där och inspirerades av spännande föreläsningar, nyheter och framtidsplaner för CMS-plattformen Umbraco.

Umbraco Codegarden är världens största officiella Umbraco-konferens och en utmärkt arena för att få fördjupad kunskap om CMS:et. Den samlar aktörer som är involverade i Umbraco-communityn i från hela världen och bjuder på relevanta föreläsningar och öppet idéutbyte kring open source-plattformen “Umbraco-CMS”.

Tobias och Sebastian möttes av sol redan när de anlände kvällen före konferensen. På pubben "Warpiggs Mikkeler" fick de chansen att mingla med övriga tidigt anlända deltagare, det var främst andra utvecklare ifrån bl.a Australien, Venezuela, England, Island, Polen och Skandinavien. Minglandet och möjligheten för samtal för idéutbyte var som en röd tråd genom hela konferensen.

Första dagen inleddes med en föreläsning av Umbracos VD (Niels Hartvig) - där nyheterna i kommande versioner presenterades. Detta följdes av en paneldiskussion som gick in mer på detalj om vad mer som komma skall i framtiden, både vad gäller CMS:et men även hur Umbraco förbereder sig för att hantera förändringar inom .NET.

På scenen lanserades även nya versionen av community-sajten “our.umbraco.org”. Den nya sajten är betydligt modernare och möjliggör för diskussioner och delning av dokumentation kring Umbraco.

I slutet av dagen samlades deltagarna utanför lokalen för en stor middag för att sedan gemensamt marschera i solen genom stora delar av Köpenhamn. Marschen avslutades på en trevlig pub - där vi fortsatte att summera dagens insikter.

- Det var en ordentlig hyllning till .NET’s open-source värld, berättade Sebastian, när han var tillbaka på byrån.

Nya funktioner i Umbraco

Den 1:a september släpper Umbraco en ny molntjänst kallad umbraco.com som gör det enkelt för utvecklarna att på ett säkert sätt testa och lansera diverse ändringar för webbplatser.

Till nästa version av Umbraco har inloggningen har fått en rejäl uppdatering med Microsofts standard Identity Login. Uppdateringen möjliggör inloggning med bland annat Active Directory, Facebook eller Google.

Det avslöjades även att ett nytt mediaarkiv kommer att lanseras som ska bli mer visuellt och tagg-baserat. I det nya media-arkivet kommer också prestandan att optimeras.

Umbraco-communityn, ett härligt gäng

Förutom kunskap bjöds det på humoristisk underhållning, så som den årliga bingotraditionen, musik av Ole Erling och tävlingar - samtidigt som spektaklet dokumenterades av en giraff-maskott med selfiepinne.


Konferensen avslutades med en tävling där deltagarna själva fick tävla mot varandra i programmering av egna Umbraco-tillägg.

I communityn finns det ett stort engagemang och alla är villiga att dela med sig både av sina erfarenheter och egenutvecklad programvara. I enlighet med vad Niels Hartvig sa under sin föreläsning; “You are not a consumer, you are a participant”.

“You are not a consumer, you are a participant”.


Konferensen avslutades med avslappnat häng i Nyhavn, för alla som ville. Tobias och Sebastian är nöjda med konferensens innehåll och har redan uppdaterat resten av utvecklarteamet på Camelonta om det senaste i Umbracovärlden.

http://camelonta.se//media/1203/dsc_0148.jpg