6 vanliga begrepp inom UX- och UI-design - nu slipper du fundera!
Har du någon gång känt dig förvirrad av alla ord och förkortningar inom design? Då kan du känna dig lugn, det har vi också. I detta blogginlägg reder vi ut skillnaden mellan UX- och UI-design och förklarar betydelsen av sex vanligt förekommande begrepp inom temat. Sitter du just nu med ett hemsideprojekt eller tar fram en ny digital kampanj? Ett tips är att spara detta inlägg som en favorit, så att du snabbt kan gå tillbaka om det är något du funderar över.
Först och främst, vad är design och vad är UX?
Troligtvis skulle du kunna få många olika svar på denna fråga beroende på vem du pratar med. Är man inte intresserad av design så är det enkelt att säga till exempel färg och formgivning, men frågar du oss inom webbranschen så anser vi att design är mycket mer och omfattande. Design innebär inte bara det grafiska, utan kan vara design av en tjänst och hur den interagerar med användaren. Det kan också vara design av en upplevelse, det vill säga det flöde som användaren går igenom när de använder en produkt.
UX är den upplevelsen en användare får när den interagerar med en produkt, webbplats eller tjänst. Därför är den delen väldigt viktig för oss som jobbar inom webbutveckling och digital kommunikation, eftersom vi vill leverera smarta och användarvänliga lösningar.
CSS
CSS står för Cascading Style Sheets och är ett stylingspråk som används för att styra utseendet och formateringen i ett HTML-dokument. Genom att byta CSS-kod så ändras alltså en sidas utseende, men inte informationen på sidan.
Tillgänglighetsanpassning
Detta begrepp handlar om att göra innehåll åtkomligt för alla människor, oavsett funktionsvariation. Desto större och bredare användargrupp desto högre krav på tillgänglighet, dessutom kom nya strängare regeringskrav under hösten 2018. De hårdaste kraven placeras främst på offentliga webbplatser som måste vara tillgängliga för alla medborgare, men alla bör tillgänglighetsanpassa sin sajt i största möjliga mån.
Några saker att ta hänsyn till när du utvecklar en sajt är:
Synskador. Färgblindhet, nedsatt syn och blindhet är några exempel på när färger och kontraster behöver justeras för att göra innehållet enklare att se och en kod behöver läggas till för att göra webbplatsen bättre för skärmläsare.
Dyslexi är en funktionsvariation i hjärnan som innebär att man har svårt att lära sig läsa, stava och förstå en skriven text. För dyslektiker är det till exempel viktigt att inte använda för långa textavsnitt på webbplatser.
Motoriska svårigheter kan innebära att det är svårt att fylla i formulär eller flytta muspekaren.
Hamburgermeny
Hamburgermenyn är ett smeknamn på den menyikon som illustreras med tre vågräta streck. Oftast används denna ikon i till exempel telefon eller surfplatta, där det finns mindre yta att använda.
Bread crumbs (brödsmulor)
Detta hjälper dig att navigera på en sajt eftersom det visar vart på webbplatsen som du befinner dig. Bread crumbs kan till exempel se ut såhär: Hem / Om oss / Kontakt.
A/B Testing
A/B testning är en metod som används inom design för att ta reda på vilket alternativ som fungerar bäst. Du väljer du ut minst två förslag och testar dessa mot varandra. Det alternativ som ger bäst resultat vinner. Du kan därefter förfina och vidareutveckla genom nya varianter av den vinnande sidan och testa igen.
Användartester
Genom användartester kan projektteamet enklare få en bild av användarens behov och upplevelser av en produkt. Användartester kan genomföras enskilt eller i grupp och svaren kan samlas in genom till exempel intervjuer eller enkäter. Det är ett sätt att undersöka användarresan och upptäcka förbättringspunkter i produkten, till exempel visuella element eller text- och bildspråk.
Avslutningsvis så är UX- och UI-design ett spännande område som ständigt växer i takt med att vi ställer allt högre krav på våra digitala applikationer. I detta blogginlägg har vi presenterat sex vanligt förekommande begrepp, men det finns naturligtvis massor att lära. På Camelonta erbjuder i UI- och UX-genomlysningar för hemsidor och appar som vi kan komplettera med en enklare utbildning för dig och ditt företag. Kontakta oss så berättar vi mer.