Dags att söka praktik? Bästa tipsen från vår egna super-praktikant!

Under våren har vi haft turen att ha Helena Hedström 26 år, student från Nackademin hos oss. Helena går just nu sitt andra år och läser programutveckling inom .NET.

Vill du veta hur det egentligen är att göra praktik Camelonta? Helena delar även med sig av sina 5 bästa tips när det kommer till att söka praktik.

Helena kommer ursprungligen från Göteborg och har även bott några år i Falun, innan det till slut blev Stockholm. På fritiden tycker hon om att spelar gitarr och gjort det sedan hon var 10 år gammal.

Hur kommer det sig att du blev intresserad av programmering?
- Jag visste inte riktigt vad jag ville göra och vad jag skulle plugga men tänkte att programmering kanske vore något? Jag och min syster skapade enkla html och css hemsidor när vi var tonåringar, som tillägnade våra favoritartister. Det rann ur sanden men intresset kvarstod!

Hur gick det till när du själv letade efter praktikplats?
- Nackademin har kontakt med många olika företag så jag gick igenom alla, främst från ledningsgruppen och jag mailade till flera olika företag ganska tidigt. Jag gick på branschdagen och även på några studiebesök för att känna av stämningen. Totalt gick jag på 4-5 intervjuer på olika typer av företag.

Skönt företag med bra stämning

Helena blev intresserad av Camelonta redan från första början. Hon tyckte att det kändes som ett litet och trevligt företag med skön stämning.
Jag var på studiebesök och blev genast kär i företaget, framförallt i hunden Alice! (reds anm. Camelontas egna office dog). De som jobbade på Camelonta var också väldigt trevliga och tog sig tid från sitt arbete och pratade med oss under studiebesöket.

Nästa steg var en intervju och Helena blev erbjuden praktikplats. Hon stod och velade mellan två företag, men nu i efterhand känner Helena att hon valde rätt när hon valde Camelonta.

- Dels för att jag har otroligt snälla och hjälpsamma kollegor men också för att jag under min praktik fick kontinuerlig feedback på hur jag ska bli bättre vilket har gett mig väldigt mycket.

Lärorikt att jobba med riktiga projekt

Det mest lärorika enligt Helena har definitivt varit att få jobba med riktiga projekt. Att få erfarenhet i hur det är att jobba mot kunder och vad som krävs när man bygger upp en hemsida och hur man kan göra samma sak på många olika sätt.
Jag har lärt mig att sätta mig in i andras kod och att man inte ska vara rädd för att ändra andras kod. Men framför allt har det varit lärorikt att koda så pass mycket som man gör under praktiken.

Helenas 5 bästa tips när det är dags att söka praktik!

1. Delta i branschdagen om det finns en sådan på din skola
Här får du träffa potentiella uppdragsgivare som är seriösa och faktiskt villiga att ta emot praktikanter. Presentera dig och berätta om varför du approachar just det företaget. Skriv sedan ett mejl, chansen att de minns dig är betydlig större då.

2. Börja söka praktikplats i tid!
Många arbetsplatser bokar in sina praktikanter tidigt.

3. Sök till flera företag samtidigt
Även om du är osäker på om du verkligen vill vara på ett visst företag så SÖK. Du kan få en annan uppfattning när du är på intervju och om inte annat så är det bra övning.

4. Håll det kort och var aktiv på relevanta sidor
Ha en aktiv Linkedin-sida där du skriver att du är ute efter en praktikplats. Länka gärna i mail eller på Linkedin till Github eller annan sida där man kan kolla på projekt du har gjort.

5. Var inte generisk i ditt personliga brev
Det märks på en gång om du har ett standardbrev som du skickar till alla företag. Skriv specifikt varför ett företag intresserar dig, det visar på att du har gjort din research. Tänk även på att erfarenhet är inte allt, många företag lägger vikt på din personlighet och att du vill lära dig!

Men framför allt, var dig själv (Om du söker praktik hos Camelonta är det ett plus om du gillar foosball/pingis dock :P)

Sök praktik hos Camelonta!

Camelonta har en lång tradition av att ta emot och lära upp studenter. Vi delar gärna med oss av våra kunskaper till blivande utvecklare och marknadsförare.

Just nu är vi precis i uppstarten att ta emot praktikanter inför nästa termin. Tycker du att det låter spännande?