Kom igång med videoannonsering! [Med infografik]

Videoannonsering är den mest effektiva formen av marknadsföring och en viktig del för att öka varumärkeskännedomen & försäljning, något du inte vill missa under 2019!

Läs vidare för att få information du behöver för att komma igång med videoannonsering.

Du får tips på vad du bör tänka på när du skapar videoannonser, rekommendationer på olika verktyg och information om vilka krav som finns kring formatering och design.

Varför videoannonsering?

Fördelarna med videoannonsering är många! Folk tycker att det är underhållande, men det är även ett enkelt sätt att främja din produkt eller tjänst och öka varumärkeskännedom med en video.

Enligt Renderforest är videoannonsering otroligt effektiv då 1200% fler delningar är genererade av videos på sociala kanaler, jämfört med andra typer av inlägg. Även 7 av 10 användare ser ett varumärke i ett positivt ljus om företaget använder sig av underhållande videos.

 Använd videoannonsering för att:

 • Öka konvertering och försäljning

  Du kan öka konvertering med 80% bara genom att inkludera video på en landningssida.

 • Bygga förtroende med potentiella och befintliga kunder

  Hela 98% användare tittar på videos för att lära sig mer om en produkt eller tjänst.

 • Boosta SEO
  Med videoannonsering ökar din sannolikhet att rankas på Googles första sida med så mycket som 53 gånger.

 • Öka din räckvidd
  Video uppmuntrar till delning på sociala kanaler. Hela 76% av användarna skulle dela en video från ett varumärke med vänner, om videon är underhållande.

Källa: Art + marketing

 

Så kommer du igång!

Nu känner du till fördelarna med videoannonsering och är redo att sätta igång med videoannonseringen! Vi tar dig genom de olika typerna av video och vad du bör tänka på när du tar fram en strategi och väljer dina mål. Du får också tips på bra verktyg för att skapa din video.

4 typer av videoannonsering

Välj rätt typ av video och content för din annonsering. Vilken typ som är rätt för dig beror på vem din målgrupp är och vad syftet med annonseringen är. De fyra vanligaste typerna av videos är:

 • Förklarande videos

   

  – På ett pedagogiskt sätt hjälper du kunder att få djupare kunskaper och förståelse för produkter med unika egenskaper.

 • Uppvisande videos –

   

  Visar på vilka sätt din produkt eller tjänst är fördelaktig för dina kunder.

 • Kundreferenser –

   Detta är ett sätt att bygga tillit genom att få riktiga kunder att medverka som visar genuina känslor.

 • Personliga videos

   

  – Videos som engagerar människor med ditt varumärke.

Välj rätt strategi och mål

Fundera på i vilken del av köpprocessen som videoannonsen ska exponeras för kunden. Är det när kunden ska få upp ögonen för din produkt, eller ska annonsen synas efter försäljningen? Du bör även sätta konkreta mål med annonseringen som är mätbara. Du vill gärna förmedla ett meddelande per annons. Är målsättningen exempelvis:

 • att öka varumärkeskännedomen, eller

 • att öka konverteringar i form av att öka försäljning eller trafik till webbsidan? 


Verktyg för att skapa videoannonser

Det finns olika verktyg, både gratis och betalda varianter, för dig som inte har skapat videos förut och för dig som har erfarenhet inom video. Vi listar våra bästa verktyg och rekommendationer på allt du behöver för att skapa din videoannons!

Redigeringsverktyg

För att skapa videoannonser krävs ett redigeringsverktyg. För nybörjaren går det bra att använda gratisverktyg såsom iMovie eller Lightworks. Det finns även en hel del bra verktyg direkt i mobilen som gör jobbet, exempelvis FilmoraGo.

För att uppnå mer avancerade effekter och få större kreativ frihet rekommenderar vi 
Adobe Premiere Pro CC, som även kan kombineras med Adobe After effects för animationer och andra effekter. Det kräver en prenumerationskostnad och en hel del tid men ger dig ett brett spektrum för att skapa proffesionellt content.

Stockvideos

För att skapa din video krävs material. Det kan vara tidskrävande att sätta upp egen produktion för att fotografera eller filma material. Därför kan det vara bra att känna till plattformar som tillhandahåller stockvideos, videoklipp som du kan ladda ner och använda i din videoannons.

Det finns både gratis- och betalversioner. Pexels och lifeofvids är två exempel på sidor där du kan hitta gratisklipp. För ett bredare sortiment kan du kika in på Shutterstock där du kan köpa färdigt material. 

Animation

Om du inte har tid eller kunskaper för att skapa egna animationer är ett hett tips att ladda ner färdiga animationer, både för video och text. Det finns både gratisversioner och betalda varianter med brett sortiment. Vi tipsar om: 

7 tips vid utformning av videoannonser

1. Visa upp varumärket - tidigt och ofta!
De första sekunderna är viktigast och för maxad effekt se till att visat företagets logotyp inom de första 3 sekunderna.

2. Designa videos för visning utan ljud
Se till att det är visuellt tilltalande och att åskådaren förstår budskapet även om ljudet är av. Men glöm inte ljudupplevelsen, för hela 60% tittar med ljudet på.

3. Skapa ett fängslande första intryck
Målgruppen sveper snabbt och det gäller att använda de bästa motiven så tidigt som möjligt.

4. Mobilanpassa approachen av storytelling
Placerar du annonser i flödet är den effektivaste längden på videos 15 sekunder. Stories-annonser med bäst resultat har en längd som är under 10 sekunder. Generellt desto kortare, desto bättre!

5. Anpassa videoinramning efter användarbeteendet
Maximera utrymmet som mobilvideo ger och var kreativ! 98% av tiden håller målgruppen mobilen vertikalt, du vill därför anpassa videoinramningen efter det.

6. Experimentera och skapa överraskningsmoment
För att uppnå bästa effekten vill du skapa överraskningsmoment. Var kreativ och testa, för att sedan kunna anpassa och optimera annonseringen. 

7. Skapa en Call to Action-knapp
Detta skapar engagemang hos användarna genom att uppmana till handling. Det kan exempelvis vara att swipea upp i annonsen för att komma till hemsidan. Handlingen som ska utföras bör vara kopplad till annonsens målsättning.

Videokrav för annonseringsplaceringar

Här sammanfattas specifikationer och krav för videoannonsering, när det kommer till design och formatering kring de vanligaste sociala kanalerna.

 

Rekommenderat videoformat: 
De flesta filtyper stöds. MOV, MP4, GIF, men även andra format stöds såsom AVI, MPG, MPEG m.fl.

Bildbredd:
Du kan välja mellan bildbreddsförhållandet: 4:5, 2:3, 9:16, 1:1 eller 16:9. 

Rekommenderad bild- & ljudkvalité:
Ladda upp videon med den högsta tillgängliga upplösning, max 4 GB. Videon får inte innehålla några svarta staplar. Det rekommenderas att bilden har H.264-komprimering, kvadratisk pixel, fast bildhastighet och progressiv skanning.

Ljudkvalitén rekommenderas vara AAC-stereoljudkomprimering med 128 kbps+. 

Videolängd på de vanligaste sociala kanalerna:

 • Facebook-flödet: Max 240 min

 • Facebook Stories: 1-15 sek

 • Instagram-flödet: 1-120 sek

 • Instagram stories: 1-60 sek (en händelse är max 15 sek) 

Kort recap

I denna artikel har du fått den information som behövs för att komma igång med videoannonsering. Med utgångspunkt för de olika fördelarna med videoannonsering har du fått insikt i vilket förarbete som krävs; vilka 4 typer av video som finns, hur viktigt det är att sätta en strategi och välja relevanta & mätbara mål.

För att praktiskt ta dig an skapande av videos har vi rekommenderat både gratis- och betalvarianter på verktyg online vad det gäller redigering, material och animering. Vi ger dig 7 tips som tar hänsyn till dagens mobila användarbeteende. Slutligen får du information om de olika krav och specifikationer som måste följas vid utformning av videoannonsering. 

Nu är du redo för att påbörja videoannonsering och ge dig ut i marknadsdjungeln! Är du nyfiken på att lära dig mer eller behöver du hjälp med att komma igång? 

Inte övertygad än?

Här kommer infografik på statistik som understryker fördelarna med videoannonsering.