Progressiva webbappar - vad är det?
Om du arbetar inom teknik och utveckling så har du troligtvis hört talas om progressiva webbappar (PWA). Oavsett kan det vara krångligt att förstå hur en PWA skiljer sig från en vanlig app. I detta blogginlägg reder vi ut skillnaden, så läs vidare!
Vad skiljer en webbapp från en responsiv hemsida?
PWA är appar som kan laddas ned direkt till mobilen utan att behöva distribueras via App Store eller Google Play. Det skulle kunna beskrivas som ett mellanting mellan en mobil sajt och en app. Besökaren får en snabbare upplevelse och kan använda mobilens funktioner som till exempel kameran, offline-läge och push-notiser utan att appen måste laddas ned från en marknadsplats.
En hemsida laddar om olika url:er, medan webbappen laddar om information på samma sida utan att behöva ladda om url:en fullt ut. Detta innebär oftast lite längre uppstart för webbappen, men snabbare upplevelse när man väl tar del av funktionaliteten. Du slipper dessutom att uppdatera löpande för att ta fram nya versioner.
Fyra fördelar med progressiva webbappar
Ökad kontroll. Genom att inte distribuera din app via App Store eller Google Play så slipper du tredjepartsinblandning. Du uppdaterar när du vill utan mellanhänder.
Dina kunder/användare slipper en massa uppdateringar. Många lokala appar behöver uppdateras regelbundet för att de ska fungera. För en webbapp sköts detta automatiskt varje gång webbläsaren laddas om.
En webbapp har lägre utvecklingskostnad eftersom den funkar oavsett om dina kunder kör Iphone eller Android. Du behöver alltså inte göra två olika versioner och sparar därför både tid och pengar.
Ökat affärsresultat. Genom att ha en lägre tröskel för att dina kunder ska göra det du önskar kommer du troligtvis att uppleva ökad konvertering och förbättrad ROI.
Fördelar vs nackdelar
Det finns många positiva aspekter och allt fler företag utforskar möjligheterna med PWA för att maximera den digitala upplevelsen för sina användare och samtidigt hålla nere budgeten för utveckling. Däremot är PWA ett mindre bra alternativ ifall du vill ha aviseringsfunktion i appen, då det för tillfället inte stöds av till exempel Iphones. En annan nackdel är att PWA drar lite mer batteri än vanliga appar.
Om du är nyfiken på PWA och vill ha mer information så är du välkommen att höra av dig till oss på Camelonta så berättar vi mer.