Våra 6 bästa tips inför praktik / LIA
Varje år hör vi samma skräckhistorier. "I 15 veckor fick min klasskompis bara fixa buggar i ett gammalt system skrivet i [något-gammalt-ramverk] och hade ingen mentor som kunde hjälpa till".
Vi kokar lite inombords av att höra företag som ser praktikanter som gratis arbetskraft för uppgifter ingen annan vill/hinner göra.
Under flera år har vi på Camelonta tagit emot och lärt upp studenter. Nu känner vi att det är dags att dela med oss av våra tips & lärdomar till er studenter.
Läs tipsen från vår egna praktikant här
Inför praktiken/LIA:n
#1 - Bredda ditt nätverk
Att skaffa kontakter och nätverka är A & O. En bra kontakt kan vara din nyckel till arbetsplatsen/praktikplatsen du drömt om. Ta alla tillfällen du får via skolan eller på andra sätt och nätverka så mycket du kan!
Nackademin anordnar ofta s.k. “Branschdagar” där studenter får möjlighet att träffa spännande företag. Riktigt bra tillfälle att få direktkontakt med företag som tar emot praktikanter.
Meetup är en riktigt bra tjänst som för samman likasinnade personer. Inom programmering finns många bra (& gratis) Meetups där man kan mingla & lyssna på spännande tech-talks.
Men kom ihåg att 1 bra kontakt kan vara värt mer än 500+ ytliga kontakter på LinkedIn!
Soundtrap pratar på en Meetup hos Google i Stockholm
#2 - Besök så många företag du kan
Gå på så många intervjuer du kan. På plats hos ett företag har du ett optimalt tillfälle att se hur dem arbetar och prata med ev. handledare och personer i din kommande roll.
Bonus: Läs på om företaget innan du besöker dem! Engagemang och intresse uppskattas alltid.
#3 - Visa intresse
Var nyfiken, ställ frågor, ta reda på sådant du är nyfiken på. Företag vill se din ambition och drivkraft. Praktik handlar ju om att lära sig branschen, yrket, skapa kontakter och meriter inför framtiden. Företag ser även praktik/LIA som ett sätt att rekrytera framtida kollegor och anställer främst någon med hög ambition.
#4 - Att ta reda på inför ditt val
Säkerställ en bra praktikplats genom att ta reda på några av dessa punkter.
Obs! Se det här som inspiration till att ställa bättre frågor och inte en checklista som du nitiskt ska följa.
Har företaget en plan eller strategi för din praktik?
Kan de ge något exempel på en möjlig uppgift som du kommer att får göra?
Vilka förkunskaper förväntar de sig av dig?
Kommer du ha en handledare eller mentor?
Vad anser dem är målet med din praktik? Ex: Ska du lära dig deras egna system för ett eventuellt jobb i framtiden? Ska du få testa olika tekniker och plattformar för att ge en dig bredare grund? Vill de ha hjälp med en specifik uppgift?
Om du hunnit bilda en preferens: kommer du få jobba mest front-end eller back-end?
Fråga en utvecklare hur det är att jobba på företaget och om de trivs
Det finns inga dumma frågor!
#5 - Tack-mail
Skicka ett Tack-mail efter en intressant träff. Det är en trevlig gest som visar intresse samtidigt som det ger en påminnelse till personen du träffat. Det är ett optimalt tillfälle att även skicka med övrig spännande information om dig eller berätta om något projekt du är stolt över.
#6 - Prestationsångest
Kom ihåg att praktik / LIA finns till för att du som student ska lära dig branschen och yrket. Ett företag tar inte in nyblivna studenter och förväntar sig att du ska leverera som de erfarna heltidsanställda gör. Du ska inte behöva känna stress eller ångest över att du inte klarar av saker eller att du inte hinner. Om något är svårt, nytt eller om du inte förstår hur tekniken fungerar: avsätt tid till att lära dig. Kolla på kurser, läs artiklar/dokumentation i lugn och ro eller fråga kollegorna.
Bonus till alla utvecklare!
Som utvecklare är det nyttigt att vara hungrig efter nya eller fördjupade kunskaper. Med jämna mellanrum dyker det upp nya ramverk, språk, bibliotek eller kreativa lösningar på problem.
Jag har satt ihop en lista av mina bästa källor till kunskap. Alla är välkomna att bidra med pull requests!
Vi tror på att kunskap ska spridas vidare.
Om du lärt dig något nytt eller testat något coolt så får du gärna dela med dig till kollegorna. Vi har regelbundna "Show and tell"s där man får tid att presentera något inför kollegorna.
Här demas t.ex. ett hobby-projekt med artificiell intelligens!