Wordpress vs Umbraco - Vilket CMS borde du välja?

Wordpress vs Umbraco - Vilket CMS borde du välja?

Vi får ofta frågan på Camelonta vilket CMS som är bäst; Umbraco eller WordPress? Det både WordPress och Umbraco har gemensamt är att båda är licensfria med öppen källkod. För en mer grundlig jämförelse - fortsätt läsa!

Vad är WordPress?

Wordpress startade som ett enkelt bloggverktyg och i takt med dess ökande popularitet utvecklades det till ett mer renodlat CMS-system.

Wordpress har ett stort utbud av färdiga mallar eller teman som hjälper dig att snabbt och enkelt få igång en väldigt fin webb. Förutom utbudet av mallar som förändrar utseendet finns det också en uppsjö av plugins som adderar funktionalitet till sajten. Med både teman och plugins kan du med enkla medel få ihop en sajt.

Är du ett nystartat bolag eller har mindre budget är WordPress absolut ett bra CMS att använda sig av.

Nackdelarna gör sig synliga när hemsidan växer

När bolaget och sajten växer med komplexitet och du vill precis som ditt varumärke skapa en egen prägel kommer du märka av begränsningarna med WordPress.

Bland det första du vill göra när dina behov växer är att skräddarsy temat utifrån din grafiska profil, något som både kan bli krångligt, dyrt och tidskrävande. Du kan välja att skapa ett eget tema från grunden men kostnaden för det är så pass hög att du ändå ska överväga andra vägar att gå än just WordPress.

WordPress i sig precis som teman och plugins kräver ständigt underhåll. Ofta dyker nya säkerhetshål upp och så länge som du ständigt håller allt uppdaterat kommer du kunna känna dig trygg. Erfarenheten är däremot att underhållet lätt glöms bort. Det är inte helt ovanligt att personer och bolag söker sig till byråer på grund av att sajten har blivit hackad eller gått ned. När väl ett problem har uppstått går det inte längre som lekman att hantera sajten själv och du behöver söker hjälpa av utvecklare.

Fördelar med Wordpress:

  • Enkelt och snabbt att komma igång med

  • Du kan få upp en sajt på nolltid

  • Användarvänligt och redaktörsvänligt

  • En hel del bra teman och plugins att välja mellan

  • WordPress är gratis

Vad är Umbraco?

Umbraco är till skillnad från Wordpress ett CMS från första start. Det är ett väl etablerat och stabilt open-source CMS som har funnits sedan 2003 och är byggd på pålitliga Microsofts .NET-plattform. I Umbraco finns det väsentliga funktionerna redan inbyggt. Dessa funktioner underhålls av Umbraco själva. Till skillnad från WordPress där du får förlita dig på tredje-parts plugins. Till Umbraco finns det givetvis också plugins för sådant som kanske inte alla är ute efter, exempelvis formulär.

Umbraco underhålls och utvecklas av både en stort community och av produktägare i Danmark. Umbraco är ett extremt flexibelt CMS, vilket ger utvecklarna goda möjligheter att lösa i stort sett alla problem och samtidigt enkelt kunna lägga till nya funktioner.

En stor skillnad från WordPress med Umbraco är att du inte är låst till att endast skapa blogginlägg eller sidor. I Umbraco finns möjligheten att enkelt skapa nya typer av innehåll som förenklar hanteringen avsevärt. Exempel på nya typer av innehåll kan vara press-meddelanden, medarbetare, tjänster, produkter och så vidare.

Med ett flexibelt och säkert CMS blir det mindre tid för underhåll och det är enklare samt billigare att skapa en skräddarsydd lösning. Du kanske betalar mer "up front" men på sikt kommer det bli billigare, framförallt om du ser att komplexiteten och behoven kommer växa fram över.

Fördelar med Umbraco:

  • Ett CMS från grunden

  • Långsiktig - ingen risk för att du "växer ur" webbplatsen i framtiden

  • Säkert & pålitligt

  • Användarvänligt

  • Kombinerar Microsoft .Net-teknologi med kraften i Open Source

  • Umbraco är gratis

Vad ska jag välja? 

Det finns inte ett givet svar men är du ute efter att komma igång snabbt och har en liten budget, ja då är WordPress lämpligt. Har du ett större behov av att skräddarsy utefter din grafiska profil och de funktioner du önskar att ha på plats så passar Umbraco bättre.

Långsiktighet är viktigt att tänka på så att du inte längre ned längs med vägen upptäcker att du har byggt in dig i ett hörn.

Numera finns det även fler CMS på marknaden. En uppstickare är så kallade headless CMS. Camelontas nya webb är byggd i ett så kallad headless CMS vid namnet Contentful. Läs mer om Traditionell vs Headless arkitektur på sajten - vad ska man välja?

Har du några funderingar eller behöver någon att bolla med? Du är alltid välkommen att höra av dig.