Ordlista för webbutveckling

Ordlista för webbutveckling

Du är inte en utvecklare men behöver prata med en. Men ärligt talat så förstår du knappt hälften av vad som sägs. För att du inte ska se ut som ett frågetecken nästa gång någon nämner hosting eller frontend har vi tagit fram en ordlista. Vi hoppas att du med hjälp av vår ordlista hänger med i snacket nästa gång du pratar med en webbutvecklare.

Backend

Backend är allt som sker på sajten bakom kulisserna. Det är koden som ansluter webben till en databas, hanterar användaranslutningar och det som driver själva webbapplikationen. Inom backend finns det flera så kallade språk man kan använda. Camelonta använder sig av plattformen .Net och där kan man använda flera språk, bland annat c#. Andra språk du kanske har hört talas om är PHP, SQL, Java och Python. 

Bugg

Bugg kommer från engelskan “Bug” och är fel som kan uppstå när man skriver kod. Det kan alltså vara något felstavat i koden eller ett fel som uppstår när applikationen körs. Termen tros komma från Grace Hopper som var med och byggde en av världens första datorer. Då en insekt hade satt sig i datorn sa hon: “There is a bug in the computer”. Trots att buggar inte har något med insekter att göra är det en term som fortfarande används. 

Cache

En rätt vanlig fras du med all största sannolikhet kommer att höra är: har du testat att rensa cache-minnet? 

Cache är en temporär lagringsplats som innehåller den senaste lagrade datan. För att slippa läsa in all innehåll på nytt så används cache. Det är därför en sida kan se olika ut för två olika personer. Genom att rensa cachen får du upp den nyaste versionen av webbsidan. 

CMS

CMS står för Content Management System och är ett system som hanterar innehåll. Här hittar du allt för att redigera innehållet på en webbplats. Exempel på CMS är Umbraco, Drupal, Wordpress och Episerver.

CSS

En till förkortning är CSS som står för Cascading Style Sheet. Precis som det låter är CSS:en själva stilmallen som bestämmer hur allt ska se ut på webben eller i appen. Allt som gör din sajt snygg helt enkelt. CSS är beroende av HTML för att funka. 

DNS

The Domain Name System är internets telefonbok! Människor skriver in domännamnet såsom camelonta.se. Men eftersom datorer bara förstår siffror så översätter DNS domännamnet till en IP-adress. Varje webbplats och nätverk är kopplad till en unik ip-adress, precis som telefonnummer. 

Frontend

Frontend är kort och gott “framsidan” av webbplatsen som användarna interagerar med. Allt du ser när du navigerar runt från teckensnitt och färger till menyer och knappar är en kombination av de tre “huvudspråken” HTML, CSS och Javascript. 

Hosting

Hosting kommer från engelskans “host” som betyder värd. Vilket är en ganska bra förklaring, det är där du har din sajt eller app. Ett annat ord som används är även webbhotell. Det finns många leverantörer att välja mellan. Två vanliga är Azure och Loopia. 

HTML

HTML är det absolut vanligaste datorspråket för webben. Det består av en serie korta koder som skrivs in i en textfil. Om du tidigare jobbat med innehåll på webben så känner du nog igen termer som <H1>, <body>, <i>. Hur dessa taggar ska se ut stylas med hjälp av CSS (se ovan). 

Iframe

En iframe (Inline Frame) är ett HTML-dokument inbäddad i ett annat HTML-dokument på en webbplats. iframe används för att infoga innehåll från en annan källa till en webbplats, man kan tex iframa en annons, formulär eller en karta.

Javascript

Javascript är ett mångsidigt programeringsspråk som används både i back- och frontendutveckling. Ska inte förväxlas med Java då det är helt olika programmeringsspråk. Med javascript kan du lägga till dynamiska element för att krydda html-koden. Javascript kan också spåra musrörelser och klicks på knappar, något som Google Analytics och Hotjar använder. Här kan du läsa mer om dessa marknadsföringsverktyg.

Open source

Öppen källkod, kallas även ibland öppen programvara. Det betyder att koden inte riktigt ägs att ett företag eller person, utan alla kan läsa den, använda och modifiera den efter eget tycke och smak. Utvecklare kan på så sätt återanvända kod som använts i andra projekt utan att betala licenser samt kunna göra fler ändringar som passar för ens egna projekt. Det finns självklart viss kontroll så att ändringar som genomförs håller hög standard. Exempel på open source program och cms är Umbraco, Wordpress och Firefox. 

Single page application

Kan också förkortats som SPA. Single page application är en sajt som bara består av en enda sida. Denna sida laddar och byter ut sitt innehåll "bakom kulisserna" i takt med att besökaren surfar runt på sidan. Webbläsare laddar alltså inte om hela sidan, utan bara de delar som är nödvändiga.

Single page application byggs ofta med javascript. Gmail och Facebook är två kända single page applications. 

SSL

SSL är en säkerhetsteknik som krypterar kommunikationen mellan en användare och en webbplats. Krypteringen säkerställer att viktig data som formulär och kreditkortsinformation skickas utan risk för att någon ska kapa uppgifterna. Att ha ett giltigt SSL-certifikat på webben är viktigt då det signalerar att din webb är trovärdig. Du kan kontrollera själv via t.ex. Google Chrome om sidan är säker eller osäker. Det kan också dyka upp en ikon i form av ett hänglås.

Stagemiljö

Kan också kallas testmiljö. Innan en webbsida kan lanseras måste det först testas och kvalitetssäkras innan det går live. Då testar man på en så kallad stagemiljö som inte är publik för andra än kunden och digitalbyrån.